Koula News " Ενημέρωση, Tv News, Showbiz "

Read more

ADS2

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

0

Ο σοκολατένιος λαγός και η ιστορία του!

Η αγαπημένη σοκολάτα αποδεικνύεται πως υπάρχει στη ζωή μας, ανεξαρτήτως εποχής ή περίστασης. Ανάμεσα σε όλες τις παραδόσεις την περίοδο του Πάσχα, υπάρχουν τα σοκολατένια αυγά, αλλά και ο σοκολατένιος...
λαγός. Σας παρουσιάζουμε από πού έχει προέρθει η συγκεκριμένη παράδοση.

Το αυγό, τα κουνέλια και οι λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας. Το έθιμο λοιπόν, μας έρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο λαγός έρχεται από την εξοχή και φέρνει χρωματιστά αυγά. Το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα τα παιδιά βγαίνουν στο κήπο ή στο δάσος για να ψάξουν τα αυγά που έκρυψε. Το πασχαλινό λαγουδάκι (Osterhase), ή πασχαλινός λαγός (Sinterklaas) φαίνεται πως είναι πολύ αγαπητό και στην Ολλανδία, η οποία διεκδικεί τον τίτλο ως τόπος προέλευσης. Ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφήνει δώρα και πασχαλινά αυγά στα παιδιά, όπως ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα.

Υπάρχει ωστόσο και η παγανιστική εκδοχή. Με βάση αυτή την ιστορία, ο λαγός του Πάσχα, προέρχεται από αρχαίο ειδωλολατρικό θρύλο. Η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος ένα χειμώνα και για να το βοηθήσει να επιβιώσει το κρύο, το μετέτρεψε σε κουνέλι. Επειδή αυτή η διαδικασία δεν έγινε σωστά, το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά. Για να ευχαριστήσει την θεά που το έσωσε το μεταμορφωμένο κουνέλι χάριζε κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά στην θεά.

Μέσα από τους μύθους αυτούς και κατόπιν του εθίμου, έχει χτιστεί ολόκληρη βιομηχανία, που στηρίζεται στη λαχτάρα των παιδιών, για σοκολάτα είτε αυτό έχει τη μορφή λαγού είτε τη μορφή σοκολατένιων αυγών. Πιο δημοφιλές στην κατηγορία αυτή είναι το λαγουδάκι του ελβετικού ομίλου σοκολάτας Lindt, που στολίζει πασχαλινά τραπέζια από το 1952!

flowmagazine.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1075.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...