Koula News " Ενημέρωση, Tv News, Showbiz "

Read more

ADS2

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

0
Γιατί πολλοί άνθρωποι παρ΄ ότι καίγονται και γνωρίζουν καλά τους κινδύνους της ηλιοθεραπείας, συνεχίζουν να μένουν κάτω από τον ήλιο. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, η ηλιοθεραπεία είναι τόσο εθιστική, όσο το τσιγάρο!




Και γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με πειράματα των επιστημόνωντης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, η υπεριώδης ακτινοβολία (που αποτελεί μέρος της ηλιακής), πυροδοτεί στον οργανισμό αυξημένη παραγωγή οπιοειδών και συγκεκριμένα των βήτα-ενδορφινών, των ορμονών της ευχαρίστησης.

Οι έρευνες έχουν γίνει για την ώρα μόνον σε ποντίκια αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ισχύει και για τους ανθρώπους.

Οι ενδορφίνες λειτουργούν με τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό που δρουν οι άκρως εθιστικές ουσίες, όπως η ηρωίνη και η μορφίνη, ενώ οι ίδιες ορμόνες παράγονται και κατά την έντονη σωματική άσκηση. Οι αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι μολονότι η έρευνα έγινε σε ζώα, θεωρούν πως τα ευρήματά της είναι εφαρμόσιμα και στους ανθρώπους, καθώς η δερματική αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι παρόμοια στα ποντίκια και στους ανθρώπους.

Τα πειραματόζωα, λόγω της εξάρτησης, εμφάνισαν ακόμη και συμπτώματα συνδρόμου στέρησης, όπως τρέμουλα, όταν οι ερευνητές μπλόκαραν με ένα φάρμακο (τη ναλοξόνη) την παραγωγή των ενδορφινών στο σώμα τους. Τα πειράματα κράτησαν έξι εβδομάδες, με καθημερινή έκθεση των ζώων σε υπεριώδη ακτινοβολία ισοδύναμη με αυτή που θα έπαιρνε ένας άνθρωπος που θα έμενε μισή ώρα κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο. Οι ενδορφίνες αυξήθηκαν κατά 30% έως 50% στο αίμα των ζώων ήδη από την πρώτη εβδομάδα.

Οι επιστήμονες τόνισαν πως η εθιστική φύση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας "μπορεί να παίζει ρόλο για την ασταμάτητη άνοδο των περιστατικών καρκίνου του δέρματος στους ανθρώπους", ιδίως της πιο επιθετικής μορφής, του μελανώματος. Όπως είπαν, η τάση για εθισμό μπορεί να εξηγεί γιατί τόσοι άνθρωποι κολλάνε με το μαύρισμα, τόσο σε ανοιχτό χώρο, σε κλειστό (σολάριουμ).

Εκτός από τον καρκίνο, η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επιφέρει πρόωρη γήρανση του δέρματος, ρυτίδες, χαλάρωσή του και καφετιές κηλίδες.

 Πηγή: news
http://www.tsekouratoi.gr/2014/06/blog-post_538.html





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...